Thursday, 13 August 2020

21 Sebab Gagal Temuduga Kerajaan & Swasta [Ebook Percuma ]







EBOOK PERCUMA!


 NAK EBOOK 21 SEBAB GAGAL TEMUDUGA KERAJAAN & SWASTA?

Masukkan NAMA dan Emel anda untuk kami bongkarkan RAHSIA ini sebelum KUOTA PENUH!

Nama Anda

Emel Anda



Maklumat Anda Selamat Bersama Kami

Saturday, 12 August 2017

Kenapa Anda Tidak Dipanggil Temuduga SPA?

Berikut ialah jawapan daripada pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Sendiri dan kami huraikan penerangan dengan lebih jelas.



1.Tiada urusan pengambilan
Sementara menunggu panggilan temuduga daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam,apa kata anda juga memohon jawatan melalui laluan alternatif iaitu  melalui agensi-agensi kerajaan.Kenapa hanya mencuba melalui SPA?
Ada 241 senarai agensi kerajaan yang ramai graduan tak tahu dan agak kurang persaingan.Ini adalah lubuk yang ramai graduan terlepas pandang.
Terus dapatkan Senarai 241 Agensi Kerajaan di bawah ini.
[+]Senarai 241 Agensi Kerajaan (klik)


2.Borang pendaftaran SPA8i tidak lengkap
Sila pastikan borang pendaftaran anda lengkap dan semak sebelum anda menghantar pemohonan.

3.Had umur
Ada beberapa jawatan yang telah dihadkan umur calon.Sila baca deskripsi jawatan dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

4.Tidak memenuhi syarat tapisan semasa
Kelayakan anda tidak sesuai dengan syarat semasa yang telah ditetapkan.Semak syarat-syarat untuk memohon jawatan tersebut supaya anda tidak menunggu dengan sia-sia.

5.Gagal ujian PAC dan peperiksaan online
Calon yang gagal dalam peperiksaan online atau PAC tidak akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

6.Sijil pengajian yang tidak diiktiraf oleh MQA
Kursus yang anda ambil di universiti atau kolej tidak diiktiraf dan tidak diterima oleh pihak SPA.

7.Kekosongan jawatan terhad
Contohnya,jawatan kosong ada 4,calon yang menghadiri temuduga pula seramai 244 orang.Saingan yang sangat sengit.Jadi,tidak hairanlah anda tidak dipanggil ke temuduga.

8.Perubahan syarat skim perkhidmatan semasa
Sila pastikan anda mengikuti perkembangan dan perubahan syarat skim perkhidmatan semasa untuk jawatan yang anda pohon.

Susahnya nak tembus SPA!

Selain memasang pancing di SPA,anda juga perlu memasang pukat di lautan kerja kerajaan.

Terdapat Agensi Kerajaan yang mengadakan proses pengambilan pekerja tanpa melalui SPA yang perlu anda tahu.

Terus dapatkan Senarai Agensi Kerajaan di :

[+] Senarai Agensi Kerajaan (klik)

Info berkaitan :
[+]Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan
[+]Rahsia Resume Kerja


Friday, 25 March 2016

Cara Jawab Soalan Yang Biasa Disoal Semasa Temuduga

Contoh Soalan Yang Biasa Di Soal oleh Temuduga:

1.Sila perkenalkan diri.

Soalan ini ringkas, tetapi ramai calon yang gagal menjawabnya.

Berikan jawapan yang ringkas dengan memberi 2 atau 3 pencapaian
yang menandakan anda berada dalam skop kerja yang dimahukan
oleh penemuduga.

Sudahi perbualan  dengan perkara yang meletakkan diri anda dengan tugas yang spesifik.


2. Bagaimana anda tahu syarikat ini?

Apa yang anda tahu tentang syarikat bakal majikan? Jawapan ini boleh didapati dalam laman web syarikat.

Anda boleh menjawab dengan menyatakan matlamat syarikat, visi dan misi.


3. Mengapa anda mahukan kerja ini?

Anda  perlu ingat, syarikat ini mahukan individu yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan.

Anda perlu menyediakan jawapan yang terbaik mengapa anda mahu posisi tersebut.

Masukkan beberapa faktor yang membuatkan anda  layak mendapatkan jawatan yang
ditawarkan.

Anda  boleh katakan bahawa anda  gembira membantu orang lain menyelesaikan masalah.

Dan anda mahu menjadi sebahagian daripada syarikat
untuk belajar dan melakukan sesuatu perkara yang bermakna.


4. Kenapa kami perlu ambil anda bekerja?

Anda boleh katakana bahawa hanya anda mampu menjawat jawatan ini, boleh
memberikan keputusan yang cemerlang dan anda lebih baik daripada calon
yang lain.


5. Apakah kekuatan profesional yang anda  miliki?

Anda perlu jujur untuk menjawab soalan ini. gunakan jawapan yang
benar, bukan hanya mahu didengar oleh penemuduga.

Sertakan kelebihan anda yang releven kepada kriteria jawatan
tersebut dan lebih spesifik seperti komunikasi persuasive atau
“relationship building”.


Adakah anda sudah dipanggil temuduga?

Terus dapatkan Rahsia Bijak Temuduga di bawah ini untuk persiapan temuduga kerja kerajaan anda.

Salam sukses,

Tips Graduan



Info Berkaitan :(klik)

Wednesday, 16 March 2016

5 Punca Gagal mendapat Kerjaya Idaman



 1. Resume tidak menyerlah. Setiap kali bakal majikan membuat pengiklanan berkaitan dengan kekosongan jawatan, beratus-ratus permohonan yang akan diterima setiap hari. Mereka sudah pastinya meletakkan keutamaan kepada calon yang memenuhi kriteria yang diperlukan. Resume yang dihantar perlu menepati citarasa atau sekurang-kurangnya bertepatan dengan sebahagian besar ciri-ciri yang diiklankan. Oleh itu, resume anda perlu disertakan dengan pendidikan, pengalaman dan pencapaian yang anda miliki. Komponen tersebut bakal membantu untuk dipanggil ke temuduga sekaligus membuka peluang yang lebih besar untuk menyertai kekosongan jawatan tersebut.



2. Surat iringan permohonan menjelikkan. Surat permohonan anda bukanlah ringkasan daripada resume anda, tetapi kata-kata aluan dengan menerangkan mengapa mereka perlu ambil anda berkhidmat dalam syarikat. Masukkan informasi yang tidak terdapat dalam resume contohnya tugas-tugas yang bakal anda sumbangkan kepada mereka sekiranya diterima bekerja di sana. Usah tulis dengan kata-kata yang terlalu hype dan mengakibatkan bakal majikan berasa jelik ketika membaca surat iringan permohonan anda.

3. Tidak menarik. Usah berkelakuan seperti yang anda begitu terdesak untuk mendapatkan pekerjaan tersebut. Walau bagaimana pun, anda boleh menunjukkan rasa serius anda kepada penemuduga. Tampilkan minat anda untuk bekerja dengan menjawab soalan-soalan semasa temuduga dengan baik dan berisi. Usah biarkan mereka melihat anda solah-olah memandang rendah kepada bakal jawatan yang dipohon.

4. Tidak bersedia untuk bekerja. Tidak serius untuk memulakan kerjaya menyebabkan kegagalan menimpa. Anda sudah tentu biasa mendengar pepatah yang mengatakan “gagal untuk merancang adalah merancang untuk gagal”. Ia bukanlah pepatah yang dicipta untuk main-main tetapi untuk memberi peringatan supaya anda tidak leka. Kurangnya persediaan seperti latihan menjawab temuduga, soal selidik syarikat bakal majikan dan kurang minat untuk berkhidmat merupakan masalah yang biasa melanda mereka yang gagal. Untuk berjaya mendapat tempat dalam kerjaya yang diidamkan, anda haruslah membuat persediaan yang perlu dan berkaitan dengan kerjaya tersebut.

5. Fokus yang keterlaluan. Semasa anda ditemuduga, pastikan anda bersikap jujur dengan penemuduga. Kongsikan kelebihan dan kemahiran yang ada pada diri anda secara santai. Kejujuran anda merupakan kunci utama kejayaan dalam karier anda. Usah terlebih bicara hingga menimbulkan kesangsian kepada majikan. Elakkan daripada menceritakan kemahiran yang tiada pada diri anda kerana ia bakal menjerat anda apabila diterima berkerja nanti. Bila disuruh untuk berbuat demikian, anda terkial-kial memberitahu yang anda sebenarnya tidak mampu menunaikan kata-kata anda.

Kesimpulannya, memang tidak mudah untuk mendapatkan pekerjaan yang diidam-idamkan. Tetapi bukanlah suatu perkara yang mustahil untuk mencapainya. Tunjukkan kesungguhan anda bermula dengan resume yang terampil, surat iringan yang menawan dan sesi temuduga yang cemerlang. Sebenarnya, apa yang anda lakukan itu adalah cerminan kepada diri anda.

Good Luck!!

P.S : Layari rahsia resume kerja untuk mengetahui lebih banyak rahsia dalam sesebuah resume kerja!
        [+] Rahsia Resume Kerja -klik



Info berkaitan : Rahsia Resume Kerja 
                          Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan
                         Rahsia Bijak Temuduga 

Friday, 11 March 2016

4 Perkara Wajib Graduan Nak Cari Kerja, Buat 4 Perkara Ini Dulu

Nak sukses dalam kerjaya?

CIPTA blok masa lapang anda dan mula 'berjasa' pada diri sendiri

Sebenarnya pada waktu lapang sebegini adalah waktu paling sesuai anda luangkan masa
'perbaiki resume' anda.

Betul. Tanpa gangguan

Ini apa yang anda perlu lakukan;

1 - Dapatkan iklan kerja kosong melalui Portal Kerja Kosong

2 - Fahami skop kerja jawatan yang diiklankan

3 - Cari laman web syarikat atau organisasi tersebut

4 - Studi sedikit sebanyak latarbelakang syarikat dan core activity syarikat
tersebut

5 - Mula 'craft' resume anda

-----------
Ini komponen yang bakal menjadikan resume anda 'stand out' dari
resume pemohon lain

>> Masukkan 'career objective' yang SPESIFIK kepada jawatan tersebut

>> Buang komponen yang tak ada kaitan dengan jawatan tersebut.
Contohnya subjek universiti yang di luar skop jawatan

>> Masukkan komponen yang berkaitan dan bersesuaian dengan jawatan itu

>> Maksimum 2 PAGE sahaja


SERTAKAN surat iringan (cover letter) bersama resume anda. Apa yang perlu
anda tambah cover letter yang biasa anda buat adalah;

>> Bagaimana anda boleh membantu syarikat dalam meningkatkan SESUATU

Maklumat ini anda boleh dapat dari laman web syarikat yang anda pohon
itu (step diatas)




[----------TIPS Extra--------]

Cuba buat carian di internet mengenai aktiviti terkini syarikat tersebut dan masukkan komponen tersebut dalam surat iringan anda

Cari di akhbar online (BH,STAR, NST etc)
Juga di Facebook syarikat jika ada

[-------TAMAT TIPS Extra------]


Apa sebenarnya yang anda lakukan
dari perkongsian hari ini

[PERTAMA]
Resume anda spesifik untuk syarikat tersebut sahaja

[KEDUA]
Resume anda spesifik untuk jawatan yang ditawarkan sahaja

[KETIGA]
Cover letter anda menunjukkan anda ada kualiti untuk menyumbang kepada
perkembangan syarikat

[KEEMPAT]
Cover letter anda menunjukkan anda obses dan peka dengan aktiviti syarikat.


Selepas selesai UPGRADE 4 perkara ini baru anda boleh hantar untuk
mohon kerja pada syarikat tersebut

Cuba lah!


p/s Untuk template, susunan yang lebih teliti, anda perlukan rujukan resume
ini. Ianya telah membantu ribuan graduan sejak tahun 2012.

Lihat di;

[+] Rahsia Resume





Monday, 29 February 2016

Rujukan Exam Online Separa Perubatan

Anda dipanggil untuk menduduki peperiksaan online separa perubatan?

Jika Ya,tahniah kami ucapkan.


- Exam Online ada trick nya

- Jawab exam Google je?

Subject: Exam SPA Open Book?



Bagaimana dengan persediaan untuk peperiksaan Separa Perubatan anda? Harap semuanya berada
dalam keadaan teratur!

Ada yang ambil mudah kerana ianya adalah peperiksaan Online

Tetapi percayalah, mengikut pengalaman Tim Infokerjaya ianya tidak memberikan anda
'advantage' besar.

Ini tanggapan calon;

"Open book maa! Waktu exam pun boleh studi. Google ja"

----------
Anda akan menyesal bila buat begini - Tim Infokerjaya
-----------

Anda akan berada dalam keadaan yang 'sangat kalut' bila anda buat begini.

1 - Soalan banyak
2 - Talian internet sangat penting

Kita cadangkan anda hanya buka browser peperiksaan sahaja.

Jangan buka multiple browser

Lihat apa berlaku pada calon exam online yang lalu. Sistem
'hang + jammed'

Apa yang menyedihkan, ianya tidak berlaku kepada semua
calon. Hanya sebahagian sahaja  dan majoriti mereka adalah yang buka 'multiple browser'
dengan tujuan nak cari maklumat masa jawab exam!

Erkkkk!

Jangan jadi macam ini. Buat persediaan seawal mungkin.

Rujukan ini akan membantu persediaan
anda;

[+] Rujukan Exam Online Separa Perubatan (klik)

Jangan ambil mudah dan jangan biarkan kesilapan ini membunuh
potensi lulus anda

Semoga berjaya!

-Tips Graduan

Wednesday, 2 December 2015

Tips Daripada Kaunselor Kerjaya Khas Untuk Graduan CGPA Rendah

RAHSIA RESUME KERJA

Apa lagi impian graduan jika bukan dipanggil ke temuduga dengan persediaan
yang mantap. Kan?

Ok ini cerita graduan yang CGPA kurang 3.0 Pasti akan ada sedikit rasa rendah diri dalam nak cari
kerja. Ya lah, bersaing dengan graduan lain yang CGPA tinggi. Apa
ada peluang ke....

Peluang anda tetap ada. Ini saya kongsikan tips dari Kaunselor Kerjaya khas untuk mereka yang CGPA kurang 3.0

Temuduga Kerja,Tips Resume,Kerja Kerajaan,Kerja Kosong,Tips Lulus Temuduga


Kita abaikan bab motivasi yakin pada diri sendiri bla bla bla.. Alah yang biasa 'motivator' cerita tu.

Fokus kepada 'key point'. Ini nasihat dari beliau;

1 - Tingkatkan kemahiran komunikasi
2 - Mahir pertuturan bahasa inggeris
3 - Tambah keyakinan diri
4 - Skill 'enrichment'. Tambah skill bererti anda tambah nilai diri
pada anda. Belajar Bahasa Mandarin mungkin?
5 - Perbaiki penampilan (Grooming)

Serius, anda kena buat 5 Perkara ini dan inshaAllah ianya akan memberikan
impak pada sesi temuduga anda.


Apa yang 5 Perkara ini buat adalah;

"Tutup kelemahan CGPA anda dengan tonjolkan nilai tinggi anda pada komunikasi, keyakinan, penampilan dan extra skill anda"

Pada ketika itu, CGPA anda tidak akan dipandang dan yang dipandang adalah batang tubuh seorang graduan dan bakal pekerja yang hebat!

.
.
.

BRAVO!
.
.
.

Tetapi tak guna jika semua 5 Perkara itu berjaya dipenuhi jika anda tidak dipanggil ke temuduga

5 Perkara itu hanya akan menjadikan anda HEBAT dan TERBAIK apabila anda berdepan dengan bakal majikan atau bakal penemuduga anda.

LANGKAH PERTAMA anda adalah untuk pastikan anda DIPANGGIL KE TEMUDUGA


... dan untuk dipanggil ke temuduga anda perlu PIKAT mereka yang menapis
RESUME anda...

Sediakan resume yang hebat untuk ianya disenaraikan sebagai calon berpotensi
dan anda perlukan;

[+] RAHSIA RESUME KERJA (klik untuk panduan menulis resume)



Sekali lagi, CGPA rendah tidak mengapa.

Anda boleh 'tutup' kelemahan itu dengan tip 5 Perkara tadi.

Tetapi apa yang lebih penting setelah cukup 5 Perkara itu, pastikan ianya dimanfaatkan dalam sesi temuduga

Untuk itu, anda kena pastikan anda dipanggil temuduga dan kuncinya adalah
RESUME!

[+] RAHSIA RESUME KERJA (klik untuk panduan menulis resume)



Buatlah sesuatu untuk kerjaya anda .


p/s 68,000 orang graduan sebelum ini memberikan peluang untuk mereka dibantu dan mereka senyum diakhirnya.

Kenapa tidak beri peluang untuk diri anda dibantu?


[+] RAHSIA RESUME KERJA (klik untuk panduan menulis resume)













./

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...